Logo - click for home
Logo - click for home
Gostilna Pri Lojzetu - naslovna fotka

Dvorec Zemono je kupil
Tomaž Kavčič

Povezava na novico na STA

Vipava, 26. oktobra (STA) - Dosedanji najemnik gostinskega dela v dvorcu Zemono pri Vipavi Tomaž Kavčič, sicer tudi eden najbolj poznanih in priznanih slovenskih gostincev, je s podpisom pogodbe postal tudi lastnik dvorca. Prodajala ga je hčerinska družba Mlinotesta Finholding, kupnina pa zaenkrat ostaja poslovna skrivnost.

Tomaž Kavčič oz. njegovo podjetje Vipavski hram je imelo del dvorca Zemono v najemu 15 let. V tem času je postala Gostilna pri Lojzetu, kot se je gostinski del imenoval, prepoznavna v tem in širšem okolju, njen sloves pa sega tudi preko državnih meja. Zato so številni obiskovalci in okoliški prebivalci izrazili podporo gostincu Kavčiču pri njegovih prizadevanjih za nakup dvorca Zemono. "Spremenilo se ne bo nič, razen to, da bomo morali v prihodnje še bolj trdo delati," je za STA povedal Kavčič, ki obljublja, da bo dvorec tako kot doslej ostal odprt javnosti. Tudi v prihodnje naj bi tako v njem opravljali tudi poroke in različne kulturne prireditve.

Kavčič ima za dvorec Zemono precej načrtov, vendar bo za uresničitev marsikaterega potreboval tudi državno podporo ali denar iz evropskih skladov. Med načrti je tudi ureditev prenočitvenih kapacitet, vendar bo več o tem razkril v prihodnje. Prodajo so potrdili tudi v ajdovski družbi Mlinotest, podrobnosti o pogodbi pa niso želeli razkriti.

Zadovoljni nad takim razpletom prodaje dvorca Zemono so tudi v občini Vipava. Župan Ivan Princes je za STA povedal, da bodo še naprej sodelovali s Kavčičem, kot so doslej: "Bolje se za nas ne bi moglo razplesti, podpirali ga bomo pri obnovi ali drugemu, če bo potreboval našo pomoč."

Dvorec Zemono lokalna skupnost že vse od obnove sredi 70. let prejšnjega stoletja uporablja za različne kulturne prireditve, v njem pa je tudi poročna dvorana. Že v prejšnjem desetletju, ko ga je od tedanje lastnice Lipe preko hipoteke pridobila družba Vipa, se je za nakup poleg domačih zanimalo tudi nekaj tujih kupcev.

Od Vipe je kasneje dvorec odkupila Vipa Holding, ki je tudi sama v velikih težavah, saj bodo na novembrski skupščini delničarji odločali o njeni likvidaciji, Vipa Holding pa je nato lastništvo dvorca kot del dokapitalizacije prenesla na Mlinotest. Ta ga je prodajala kot nepotrebno lastnino, zanj pa so se poleg Kavčiča resno zanimali tudi kupci iz Rusije.