Logo - click for home
Logo - click for home
Gostilna Pri Lojzetu - naslovna fotka

Tomaž Kavčič z Zemona na vrhu EU

"Kosilo je bilo odlično, razprava pa še zdaleč ne," je v četrtek zvečer po srečanju predsednikov vlad držav EU dejala kanclerka Angela Merkel novinarju nemške televizije.

BRUSELJ ~ Opazka Angele Merkel o razpravah se je nanašala na napetosti zaradi francoske politike do romskih priseljencev, o odličnem kosilu pa na Tomaža Kavčiča, gostinca z Zemona, ki je bil zadolžen za delovno kosilo predsednikov vlad v palači Justus Lipsius, kjer ima sedež Evropski svet.

Mednarodno, a v Kavčičevem slogu "Prvič imam tremo," je pred dnevi sredi priprav na kosilo za najzahtevnejše goste v njegovi karieri priznal Tomaž Kavčič. V minulih tednih je bil nekajkrat v Bruslju, moral je celo na sistematski zdravniški pregled. "Naj bo mednarodno, a lahko dodate tudi malce svojega sloga." Tako se je glasila zahteva za pripravo jedilnika. Bruseljski kuharski mojstri so med Kavčičevimi predlogi izbrali tri; za predjed popečeno, v mesnato slanino zavito kapeasant na oparjeni zelenjavi s krušnimi drobtinami in zelišči, za glavno jed odprt goveji biftek, polnjen s panceto in zelišči, ob njem pa omako iz jurčkov in hrustljavo zelenjavo, za sladicopa mineštrico iz drobno narezanega sadja in zelenjave z vanilijevim sladoledom z bučnim oljem. Po Kavčičevih navodilih je kuhalo sedem kuharjev, na generalko, na kateri so dokončno potrdili jedilnik, je pred dnevi s predstavniki belgijskega predsedstva prišel še predsednik EU Herman Van Rompuy. Njihova skupna ideja - zaradi visokega spoštovanja do Boruta Pahorja in Slovenije - je bila, naj kuha slovenski kuhar. Zaradi izjemno strogih pravil Kavčič v Bruslju ni mogel kuhati iz slovenskih sestavin, mednje mu je uspelo uvrstiti le solni cvet iz Sečoveljskih solin in bučno olje Gorazda Kocbeka iz Svetega Jurija v Prlekiji.

Berlusconi se je že najavil na Zemono Predsedniki vlad so na kosilo zamujali eno uro, po njem pa so se kar dolgo zadržali v neformalnem pogovoru. "Osebje mi je v kuhinjo prineslo na jedilniku napisano sporočilo Boruta Pahorja, da kolegov še ni videl tako z užitkom obedovati," je povedal Kavčič. Pahor mu je še sporočil, da je ponosen nanj, Kavčiča pa je že doseglo povabilo italijanskega premierje Silvia Berlusconija v predsedniški salon. "Berlusconi mi je dejal: ko pridem naslednjič na obisk k prijatelju Borutu, se oglasiva pri vas", je Kavčič povzel besede italijanskega premierja, ki ga je zanimala vrsta stvari o restavraciji na Zemonu in slovenski kuhinji."Naporno je bilo, a sem zadovoljen, da je šlo vse kot po maslu," si je oddahnil Tomaž Kavčič in dodal, da brez podpore sodelavcev z Zemona, ki jih sicer ni bilo z njim v Bruslju, zahtevnega projekta ne bi mogel izpeljati.