Logo - click for home
Logo - click for home
Gostilna Pri Lojzetu - naslovna fotka

Tomaž Kavčič

Joëlu Robuchonu 26 zvezdic, Tomažu Kavčiču pa 27 predsednikov.

Skoraj bi šlo mimo(jede). Ni, namreč, novica le, da je prišel Joël Robuchon - v Nedelu smo njegov pariški L'Atellier ocenili junija lani s petimi sončki - v Slovenijo, pač pa tudi to, da je bil Tomaž Kavčič v Bruslju! Kajti o kosilu, ki ga je chef restavracije Pri Lojzetu z dvorca Zemono pri Vipavi skuhal za 27 predsednikov vlad in šest najvišjih funkcionarjev Evropske unije (ter 158 njihovih spremljevalcev v drugi dvorani), je ob povratku domov nemška kanclerka Angela Merkel v kamere povedala: "Kako je bilo v Bruslju? Kosilo je bilo odlično, pogovori pa ravno nasprotno!"

Tomaža Kavčiča je za kuharja septembrskega premierskega vrha v Bruslju izbralo belgijsko predsedstvo. Celoten projekt se je začel že pred tremi meseci, v tem času je glavni kuhar evropskega parlamenta prišel na oglede in testiranje v Slovenijo, na Zemono, Tomaž Kavčič pa je moral opraviti poseben zdravniški pregled, dobiti od sodišča potrdilo o nekaznovanosti in sestaviti spisek osmih jedi z recepti vred. Potem so izbrali tri, ki jih je Kavčič pripravil s pomočjo njihovih kuharjev in zgolj iz sestavin kupljenih v Bruslju.

Že po prvem hodu, pečeni Jakobovi pokrovači, oviti v domačo slanino, potreseni z gratiniranim zeliščnim kruhom, servirani na kuhani zelenjavi, s paradižniki izsušenimi v oljčnem olju, kisu in timijanu, je prišla v kuhinjo pohvala. Tomaž Kavčič: "Premier Pahor mi je na jedilni list napisal, da še nikoli ni videl svojih kolegic in kolegov, predsednic in predsednikov, tako uživati ob obedu."

Za glavno jed so imeli predsedniki goveji biftek, polnjen s panceto in zelišči, serviran na jurčkih, s praženo zelenjavo, za sladico pa mineštro… "Sedem ur smo rezali, na milimeter tanko, sadje in zelenjavo." Tomaž Kavčič je tanke lističe jabolk, melone, jagod, malin, borovnic, pasijonke, limone, pomaranče, bučk, kumaric, korenja in zelene sladko začinil z vaniljevim sladoledom in nekaj kapljicami bučnega olja.

Po kosilu je kar med delovnimi pogovori Tomaža Kavčiča k sebi poklical še italijanski predsednik Berlusconi. "Bil je zelo dobre volje, dobrih pet minut sva se pogovarjala. Rekel mi je: Prvič, ko pridem na obisk k prijatelju Borutu, bom prišel na Zemono."

Joëlu Robuchonu, torej, 26 zvezdic, Tomažu Kavčiču pa 27 predsednikov.