Logo - click for home
Logo - click for home
Gostilna Pri Lojzetu - naslovna fotka

Razkošje preprostosti

Na znamenitem kongresu avtorske kuhinje v Milanu je kot prijateljska dežela gostovala Slovenija - S predavanji so navdušili Tomaž Kavčič, Janez Bratovž, Ana Roš ter Vesna in Gašper Čarman, štirje mladi chefi so bili sprejeti v druščino Jeunes restaurateurs d'Europe, obiskovalci pa so zaploskali tudi slovenskim vinarjem

Letošnji šesti kongres avtorske torske kuhinje Identita Golose v Milanu, s pomenljivo rdečo nitjo srečanja Razkošje preprostosti, so več kot uspe§no zaznamovali tudi Slovenci. Prvič se je organizirano predstavila ekipa, cvet gastro-enoloških predstavnikov Slovenije, katerih udeležbo so podprli Slovenska turistična organizacija, Urad vlade za komuniciranje RS ter udeleženci sami z nekaj pokrovitelji. Predstavitveno slovensko večerjo ob koncu kongresa so skupaj pripravili vsi sodelujoči, dve restavraciji hotela, pet vinarjev in deset gostincev. Ob tradicionalnem letnem srečanju STO iz Milana je sklepni večer obiskal tudi predsednikvlade Borut Pahor.

Festival zvenečih ustvarjalcev vrhunske kulinarike je tudi letos s svojimi predstavitvami in nastopi na kulinaričnih delavnicah dvigoval raven prireditve, ki je nesporno ena največjih v Evropi. V družbi 54 povabljenih mojstrov kuharskih veščin, med njimi nespornega zvezdnika Alaina Ducassa, prihajajočega kitajskega ustvarjalca Alvina Leunga in italijanskih Michelinovih zvezd, kot so MassimiIiano Alajmo, Emanuele Scarello, Moreno Cedroni in Massimo Bottura, so se na povabilo avtorja in ustanovitelja kongresa Paola Marchija prvič predstavili štirje slovenski kuharski chefi. Predvsem po zaslugi v Italiji nadvse prepoznavnega Tomaža Kavčiča, ki je letos že tretjič predstavil kulinarično avtorstvo. S svojim solnim žarom, ki ga je v Milanu predstavil leta 2007, je prav soli odprl novo poglavje.

Tokratni odrski nastop, kuhanje pred obiskovalci v živo, je poimenoval Les ... začetek in v slogu preprostosti obudil spomine na minula nedeljska kosila. Močno govejo juho z bukovimi listi in precizno pečeno pohorsko govedino. Nastal je lesni žar. V posebno oblikovanem lesenem krožniku rahlo pečen biftek in zelenjavo, kuhano v jušnem loncu. Aplavz in takojšnji velik novinarski odziv že napovedujeta, da bo krožnik lesni žar uspešnica tako v kulinarično zahtevni Italiji kot na Zemonu. Že predstavljena poletna sladica plaža si je zaslužila nadgradnjo, imenovano trije letni časi. Jesen s hrastovimi listi in zima s snegom. Domiselno in privlačno na mizi.

Izročilo starih kuharskih zapisov sta obudila tudi Vesna Čarman in njen sin Gašper, znani slovenski sommelier. Tradicionalno jed loška smojka gostišča Pri Danilu sta naslovila kot dvojni minus da plus, ker precej preproste sestavine, repa, koruza in krompir, lahko dajo velik krožnik. Tudi Čarmanova sta pečeni govedini namenila kuharski pristop, ki je nekoč že bil. V posebej narejeni granitni posodi se je meso peklo in obenem dimilo na ovsu. Seveda ob koncu začinjeno s solnim cvetom, oljčnim oljem in zelišči z domačega vrta. Izjemen in domiseln nastop je uspel tudi Ani Roš iz Hiše Franko. Nastop je imel naslov voda in njena pesem, začinila ga je z odličnim filmom Smaragdna reka, ki prikazuje lepoto in neokrnjenost Soče. Voda, ki je za življenje najpomembnejša v treh agregatnih oblikah, je dala navdih za pripravo postrvje juhe. Enkrat na poletni, osvežilni način ter drugič okrepčilni, zimski krožnik. Sezam, japonski daši, alga pa so pridodali filozofijo modernega kulinaričnega pristopa.

Slovensko kuharsko predstavitev je končal Janez Bratovž, ki je ob spretnostih obujal spomine na otroštvo, Ljubljano, tržnico, Tromostovje in Plečnika ter bonbone pistacije, ki mu jih je na Miklošičevi kupovala stara mama. Preprosto slovensko nedeljsko kosilo s krompirjevim njokom po JB-jevo je prav tako navdušilo zahtevno publiko.

Eno zanimivejših delavnic je pripravil naš zamejski Slovenec, vinogradnik in vinar amforist Joško Gravner, ki je še vedno velik zvezdnik na tako zahtevnem gastro-enološkem tržišču. Zadnji dan tridnevnega milanskega srečanja so bili uradno sprejeti štirje novi člani v skupino JRE-Jeunes restaurateurs d'Europe. Gostilne Rajh -Tanja Pinterič, Brioni -Tomaž Polenec, Pikol - Tadej Gašperin in Rakar - Boštjan Rakar so odslej druščina imenitnega mednarodnega vodnika mladih avtorjev kulinarike.

In ker brez dobre vinske kaplje resna kulinarika ne mine, so vinarji Marjan Simčič, Primož Lavrenčič - Sutor, klet Goriška brda, Danilo Stayer, Movia, in Otmar Šturm pospremili tako predstavitev na kongresni stojnici kot na slavnostni večerji. Odlična kulinarična predstavitev je prav tako uspela hoteloma Grad Otočec in Kempinski Palace iz Portoroža. Na vsak način je dogodek, tako v Italiji kot med našimi nastopajočimi, pridobil veljavo, saj ga je obiskal predsednik vlade Borut Pahor v spremstvu direktorja STO Dimitrija Picige in direktorja STO v Milanu Gorazda Skrta ter direktorice Turizma Bled Eve Štravs Podlogar. Dogodek, ki je sicer vreden približno 60.000 evrov, je nedvomno dokaz kakovosti nekaj posameznikov, ki odpirajo vrata slovenski turistični panogi. In bi ga v podobni obliki veljalo ponoviti. Nekaj povabil je namreč že prišlo: na Salon okusov v Torino kot Slow Fish v Genovi.