Logo - click for home
Logo - click for home
Gostilna Pri Lojzetu - naslovna fotka

Razkošje preprostosti

Če je doslej bilo še nekaj dvomov, jih po 6. kongresu avtorske kuhinje Identita Golosa v Milanu ni več. Slovenska kulinarika je postala prepoznavna tudi mednarodno! Če je bil kuharski zvezdnik v Italiji že doslej Tomi Kavčič, te dni ne le italijanski temveč najbolj znani svetovni kulinarični novinarji načrtujejo svoja prihodnja potovanja do Ljubljane, Starega sela, Slapa, Brežic, Bakovcev, Reteč… Solni žar Tomaža Kavčiča z Zemona je pred leti vzbudil pozornost, njegov leseni žar je tokrat požel navdušenje. V hrastovini in hrastovih listih je spekel Pohorje beef, oblečen v koruzno čipko iz goveje juhe in tako spomnil na nedeljsko kosilo, s pogledom po Vipavski dolini in Trnovskemu gozdu, ob mizi iz ploha, na pikniku pred oštarijo.

Ana Roš iz Hiše Franko je z vodo in njeno pesmijo (ob harmoniki Janeza Dovča in asistenci Mateja Tomažiča iz Majerije) ustvarila novo postrvjo juho, toda na dva načina, zimskega in letnega, toda s pomočjo alg in sladoleda. Gašper in Vesna Čarman iz gostilne Čarman sta se vrnila k prvinskemu, z Loško smojko in vinom Puro, ter z granitnim žarom, ki je hkrati pekel in dimil. Janez Bratovž iz restavracije JB je odkrival okuse svojega otroštva na Miklošičevi, s čebulnim krompirjevim njokom z artičoko, prekajeno skuto in praženo rdečo polento ter pistacijevo in kokosovo kremo s školjčnim sladoledom s krompirjevimi luskami.

Po takšnem uvodu je bilo zanimanje za slovensko večerjo, ki se je odlično vključila v kongresni poziv po vstopu v prihodnost s pomočjo inovativnosti, a hkrati z odkrivanjem in preoblikovanjem preteklosti, rekordno, namesto 300 jih je prišlo več kot 500.. Vseeno pa je bil spisek jedi še daljši: lizika grizika (Debeluh), Vipavski pršut (Kraljestvo pršuta), hišni ajdov kruh z orehi in maslom iz bučnega olja Kocbek (Rajh), iz morja v usta (Apolonia), tatar iz Fonda piranskega brancina na tramezinu s koromačem, dimljenim zeliščnim oljem in kandiranimi olivami (Kempinski Palace), mariniran sulec s pirejem iz kolerabe (Grad Otočec), Kanomeljska postrv na oženjeni polenti (Kendov dvorec), žametna juha iz ostrig in žafrana s tunino botargo (Pikol), prosena kaša pečena s kranjsko klobaso v ohrovtu (Rakar), mlečni gorenjski teliček s solnim cvetom iz Piranskih solin in nanoškim sirom (Brioni)… Pomagali so, seveda tudi vinarji: Movia - Aleš Kristančič, Simčič - Marjan Simčič, Sutor - Primož Lavrenčič, Goriška Brda, Steyer -Danilo Steyer, Matic - Danilo Jezeršek, Otmar Šturm.