Logo - click for home
Logo - click for home
Gostilna Pri Lojzetu - naslovna fotka

Poročni ples!

Plesni parket je njun 'drugi dom'. Njuni telesi sta se že milijonkrat prepletli in s svojim plesom sta požela navdušene ovacije doma in po svetu. Toda tokrat je bil njun ples povsem drugačen. Bil je ples nežnih dotikov, zaljubljenih pogledov, močnih čustev. Bil je ples nepopisne ljubezni. Občinstvo je bilo spet navdušeno, predvsem zato, ker sta se našla prava dva. Prvič sta si zrla iz oči v oči kot mož in žena. Bil je sanjski otvoritveni ples na njuni sanjski poroki.

Zavrtimo kolesje časa nazaj.

1. oktober 2009
»Jaaaaa!«, je presrečna in s solzami očeh odgovorila Jagoda ter objela svojega Jurija, ko je pokleknil na kolena in jo v živo v radijski oddaji na radiu Hit vprašal, ali bi postala njegova žena. Bilo je popolno presenečenje, za katerega je vedel le Jurij, ekipa radia Hit, pa tudi mi, ki smo izza vogala opazovali, kako se bo Jagoda odzvala, ko bo odprla škatlico z zaročnim prstanom. Bila je presrečna, stisnila sta se drug k drugemu in v objemu ljubezni ostala še nekaj časa.

Leto 2010
Počasi so se začele priprave na poroko. »Takoj sva vedela, da si želiva poroko v slogu 50. let. Všeč nama je glasba tistih časov, slog oblačenja in celotno elegantno sproščeno vzdušje «, nam je zaupal Jurij, ki je pred časom na odre postavil tudi uspešno plesno-gledališko predstavo The 50's show. In tudi njuna poroka je bila kot predstava, v kateri gledalci in glavni akterji uživajo od prve do zadnje minute.

10. julij 2010
Dan, ko je potekala njuna pravljična poroka. Začelo se je v Kranju, od koder je doma Jagoda. Seveda tako lepega dekleta ne bodo dali kar vsakemu. Postavili so »šrango« in Jurij si je moral svojo nevesto 'prislužiti'. Kot kandidata za ženina so ga ocenjevali Jagodin oče Sandi, njen dedi Leon in mlajši brat Gaber, ki je bil tudi njena poročna priča. »Jurij se je zelo trudil, da bi ugodil njihovim zahtevam in čim prej odkupil svojo nevesto, vendar so mu postavljali vedno nove in nove naloge«, je povedala simpatična Jurijeva sestra Petra, bratova poročna priča. »Ker smo Primorci, jim je Jurij prinesel pršut ('dobro meso za dobro meso'), dobro vino ('za dobro kri') in nekaj odkupnine, ki si jo je prislužil s fantovščino. Doto so sprejeli in tako smo se vsi odpravili k nam v Ajdovščino. Doma je ostala le Jagoda z bratom in očetom, da se pripravi na poroko, obleče poročno obleko …«

10. julij 2010
17.30
V prečudovitem okolju dvorca Zemono, ki sta si ga Jagoda in Jurij izbrala za kraj svoje poroke takoj, ko sta ga prvič zagledala (pred leti na poroki Jurijeve sestrične), so svatje sproščeno klepetali med seboj, se spoznavali, nazdravljali … Jurija so zbadali, da jim je gotovo pripravil penino in jagode zato, ker prave Jagode ne bo. Toda niso ga zmedli. Bil je ves žareč, čeden, eleganten, srečen, v veselem pričakovanju svoje neveste. Zaslišala se je hupa oldtimerja, Volkswagnovega hrošča kabrioleta, ki jima ga je za ta dan prijazno posodil Ignacij Kordan, znan kot gospod Peta, njun izdelovalec plesnih (pa tudi poročnih)čevljev. In po stopničkah se je povzpela nevesta.

18.00
Svatom je zastal dih. »Kako je lepa, čudovita, prekrasna … «, je završalo in marsikomu se je orosilo oko, ko je po beli preprogi s prstančkoma v košarici stopil najprej najmlajši udeleženec poroke, dveinpolletni Maksim, sin Jurijeve sestrične, takoj za njim pa je ob spremljavi pesmi When I fall in love, it will be forever elegantno stopala po beli preprogi in izpod tančice pajčolana ljubeče gledala svojega ženina Jagoda. Poročni obred je bil romantičen, topel, med njima so švigali nagajivi pogledi, polni ljubezni. Ganjeni so bili starši; Jurijeva mama Zvonka in oče Branko, Jagodina mama Alenka in oče Sandi, priči, sorodniki, prijatelji …

18.30
Čestitke. Riž. Prijazne besede. Dobronamerni nasveti. Iskrene besede. Ljubeči objemi. Na griču, poraslem z vinsko trto, kjer stoji dvorec Zemono, s čudovitim pogledom na Vipavsko dolino; idealna kulisa za poročne fotografije. Občudovali smo nevestino obleko, ki jo je po Jagodinih željah naredila njena draga Saša Pust, prstana iz zlatarne Sterle, šopek iz cvetličarne Jakončič, na pretek je bilo kulinaričnih dobrot, ki smo si jih privoščili v senci košatih dreves, v zraku je bilo čutiti dim cigar …

20.10
Cin cin cin, smo z vilicami udarjali ob kozarce že desetič, čeprav smo šele pred nekaj minutami posedli okrog elegantno urejenih miz (tudi osebje dvorca Zemono pod vodstvom Tomaža Kavčiča je tako neopazno plesalo okoli miz, da je bilo vedno vse urejeno, kozarci polni, postrežba vrhunska), novopečena mož in žena pa sta se morala spet in spet poljubiti. Seveda jima ni bilo težko. Kakor jima ni bilo težko poklepetati s prav vsakim, plesati z vsakim …

20. 45
Izza različnih miz so se na plesišče privlekli 'okostnjaki'. Zaslišali so se namreč uvodni takti Trillerja. Plesalci, prijatelji mladoporočencev, vedo, da Jagoda in Jurij obožujeta Michaela Jacksona in so jima zaplesali koreografijo na pesem. Odprtih ust sta jih opazovala, bila sta res presenečena, da so jima pripravili tako lepo točko. Toda to je bil le uvod v 'presenečenja'. Med plesalci preživita Jagoda in Jurij večino svojega časa in tako so se med njimi spletle pristne prijateljske vezi. Med njimi sta tudi njuna najboljša prijatelja Maja Geršak in Peter Majzelj. Uf, ta plesalec je šele 'namazan z vsemi žavbami'. V pozitivnem smislu, seveda.
»Jagodo in Jurija, sploh, ker je moja punca Maja Jagodina sestrična, poznava že dolgo časa. Tako veva, kaj ju v življenju veseli, kaj imata rada. In ker imava tudi midva zelo rada njiju, sva jima njun večer hotela polepšati. Vsi plesalci, ki so bili tudi povabljeni na poroko, gre seveda za same vrhunske plesalce, so bili takoj za, da nama pomagajo«, se je razgovoril Peter, ki je bil eden glavnih animatorjev večera. (poleg Jurija, seveda)
Tako je prišel na poroko tudi nepovabljen gost Darth Vader iz Vojne zvezd, do solz smo se nasmejali, ko smo gledali videoprojekcijo Jurijevih dogodivščin, pa, kako je Jagoda dobila osličkovo pinjado, morala spoznati svojega moža po kolenih … Res je bilo ogromno trenutkov, kjer so se prijatelji in sorodniki potrudili za njiju, da bi bil to res nepozaben večer.
»Najini družini sta nama omogočili res sanjsko poroko, joooj, ko je moj oči zaigral na kitaro pesem, ki jo je sam napisal …« začne Jagoda »Pa tudi najini prijatelji so jo naredili nepozabno in spektakularno. Res hvala Maji in Petru, ki sta v to poroko vložila ogromno časa, truda in srca,« se začneta zahvaljevati vsem.

22.30
Plesišče ni bilo niti za minuto prazno. No, razen takrat, ko smo se prepuščali vrhunskim kulinaričnim specialitetam. Sicer pa je za glasbo poskrbel D.J.Aleš (iz Festivalne dvorane), ki obvlada plesno glasbo. Zdaj vemo, po kom imata Jagoda in Jurij plesne gene. Kakšen aplavz je požel Jagodin oče, pa njen več kot osemdesetletni dedek, da o drugih ne govorimo. Plesalci pa so tako na plesišču izvajali prave umetnine.

3.00
Plesalci imajo ogrooomno energije. Plesišče je bilo še vedno polno. In tudi starši in drugi povabljeni smo jim konkurirali. Vzdušje je bilo enkratno.

5.00
Ko sta se Jagoda in Jurij počasi odpravila proti domu, sta opazila, da so jima 'poredni' svatje na njunem sponzorskem avtomobilu na skrivaj odlepili napis Štrukelj in sedaj piše le Jurij in Jagoda Štrukelj. Srečno vožnjo v skupnem življenju zakonca Batagelj.

To je bilo le nekaj utrinkov s poročne predstave. Premiera se je zgodila na dvorcu Zemono, 10. 7. zvečer. Ponovitev ne bo. Jo bomo pa vsi, ki smo bili na premieri, še dolgo nosili v svojem srcu. Hvala vama, draga mož in žena, za ta čudovit večer. Vsi, ki vaju imamo radi, vama želimo, da bi bil ples vajinega skupnega življenja usklajen, nagajiv, razigran, ljubeč …
Čestitkam in lepim željam se pridružuje tudi uredništvo Obrazov!