Logo - click for home
Logo - click for home
Gostilna Pri Lojzetu - naslovna fotka

Pahor med kuharji

"Prisotnost predsednika vlade na naši predstavitvi v Milanu je velik poklon slovenski gastronomiji," je bil včeraj zadovoljen Tomi Kavčič z Zemona, idejni vodja velikega in celovitega slovenskega nastopa na uglednem mednarodnem kongresu avtorske kuhinje Identita golose 2010 na milanskem sejmišču.

Zaključni večer tridnevnega kongresa avtorske kuhinje v Milanu je bil v znamenju Slovenije. Do pomembnega nastopa na zelo ugledni in odmevni prireditvi, ki se je iztekla v torek zvečer, je prišlo v povezavi med gostinci in vinarji ter Slovensko turistično organizacijo (STO) in vlado, "Ko sta Tomi Kavčič in Aleš Kristančič prišla z idejo o tovrstni predstavitvi, se nam je zdela zelo dobra. Tako smo na enem kraju združili in okrepili njihov sicer načrtovani nastop in naš tradicionalni slovenski večer za italijanske novinarje," je povedal Dimitrij Piciga, direktor STO. Zadovoljen je, ker so k sodelovanju pritegnili tudi vlado, predvsem pa zaradi nastopa premierja Boruta Pahorja. Ta je svoj govor s temeljnimi poudarki o sodobni turistični ponudbi in naravnih lepotah naslovil predvsem na številne italijanske novinarje. "Odmev v italijanskih medijih je bil že prvi dan večji kot običajno, kar pripisujemo prav premierjevemu nastopu," je bil včeraj zadovoljen Piciga.

Tomi Kavčič, največja zvezda
Tomi Kavčič je včeraj sprejemal številne klice udeležencev Identita golose 2010, ki so v Milano prišli iz vse Evrope, pa tudi od dlje. Najbolj vesel je bil pohvale utemeljitelja kongresa Paola Marchija, ki je poudaril, da je bila slovenska predstavitev najimenitnejša med tovrstnimi v minulih šestih letih, kolikor pripravljajo to srečanje profesionalcev iz sveta gastronomije. `Ne le da je naš nastop uspel, pomembno je tudi, da smo delovali kot dobra ekipa in da smo Milano zapustili še bolj povezani in enotni," je dejal Kavčič. Brez dvoma je bil v Milanu največja slovenska zvezda. Na kongresu, na katerem so kot v gledališču pred 200 ali še več kolegi iz slovečih restavracij kuhali že veliki zvezdniki, kot je Ferran Adria iz Katalonije ali Alain Ducasse (nastopil je v ponedeljek), čigar restavracije v Monte Carlu, New Yorku in Parizu so dobile po tri Michelinove zvezdice, je Kavčič nastopil že pred šestimi leti. V torek je za svojo duhovito interpretacijo letnih časov v Vipavski dolini požel dolg aplavz avditorija. Na odru pred publiko, ob prenosu na dve veliki platni, so se ob njem predstavili še trije slovenski chefi, tudi Ana Roš iz Hiše Franko v Starem selu pri Kobaridu, ki je postrv iz Posočja predstavila v poletni in zimski inačici.

Nazaj k naravi
Kongres v Milanu je zastavljen strokovno in študijsko, da si vrhunski kuharji izmenjajo izkušnje in vizije pri prebijanju kulinaričnih meja. Precej opazen je odmik od trendov po spreminjanju agregatnih stanj, saj je ključni poudarek na vrhunskih vhodnih sestavinah in njihovih naravnih okusih z duhovito in domišljeno interpretacijo. Slovenske predstavitve so bile v slogu, z dovolj tradicije in inovativnosti, pa tudi z dovolj domišljije. Interes za lokalne kuhinje je v gastronomski velesili Italiji velik, tudi za malo vzhodno sosedo Slovenijo, ker ni daleč in tudi ne dovolj poznana. A je zanimanje italijanskih turistov zanjo vse večje, saj je tudi v lanskem kriznem letu s tega trga k nam prišlo za štiri odstotke več turistov, tako da italijanski gostje pri nas ustvarijo že blizu milijona nočitev letno. Seveda je v njihovem fokusu ob drugih atrakcijah tudi gastronomija, brez katere pri Italijanih tako ali tako ne gre.