Logo - click for home
Logo - click for home
Gostilna Pri Lojzetu - naslovna fotka

Okusi Vipavske na Zemonu

Griča, na katerem stoji lovski dvorec Zemono, v nedeljo in ponedeljek ni zavzela antična Teodozijeva vojska, ki je pod njim izborila zmago pri Mrzli reki, temveč sodobni gastronomadi, ki so prišli okušati vipavske dobrote.

ZEMONO Na cestah k Zemonu je bila v nedeljo in ponedeljek popoldan velika gneča. Nekateri so bentili, a slednjič vzeli pot pod noge, da so prišli na brezstresno območje okrog dvorca Zemono. Pod arkadami je bila na eni strani tržnica, na kateri so svoje sire in mlečne izdelke ponujali vipavski sirarji, med in vse v zvezi z njim čebelarstvi Lisjak in Šuš1, oljčna olja kmetija Bojanc in gost iz Istre Vanja Dujc, ob njih pa so bili šeFructal, pekarna Ježek, Leone, Mlinotest in TŠC Nova Gorica s svojimi izdelki. Posebna atrakcija festivala Okusi Vipavske so bili kulinarični ponudniki. Tomaž Kavčič iz gostilne Pri Lojzetu na Zemonu je na temo Sir - tradicionalno in inovativno v nedeljo predstavil kolege s Kendovega dvorca iz Idrije, iz Kraljestva pršuta iz Kobjeglave, Majde iz Gorice in Devetakove z Vrha sv. Mihaela, v ponedeljek pa nove slovenske člane uglednega združenja mladih chefov Jeunes restaurateurs d'Europe (JRE), med njimi tudi Gašparinove s Pikola v Rožni dolini.

Ambasadorji dežele
O siru je na izjemno dobri delavnici govoril Ernesto Iaccarino iz restavracije Don Alfonso pri Milanu, ki ima eno Michelinovo zvezdico, Ernesto pa je podpredsednik JRE. V pogovoru s Tonijem Gomiščkom je povedal, da so gostinci pomembni ambasadorji svoje dežele in kolegom položil na dušo, naj se predvsem dobro ozrejo po bližnji okolici ter ponudijo najboljše iz nje. V delavnici je predstavil razliko med bivoljo in kravjo mocarelo, ki je najbolj uveljavljen mlečni izdelek njegove dežele, in komponiral kompleksnejšo jed s sirom. Osrednji del zgodbe Okusov Vipavske pa seveda ostajajo vinarji. Približno 40 iz vseh koncev Vipavske doline je predstavljalo svo ja vina, letos pa so v goste povabili kolege s Hrvaške, med njimi tudi Marka Miklaužiča iz Moslavine, ki je s seboj prinesel skladno in igrivo vino iz redke sorte škrlet, ki raste zgolj na desetih hektarjih pri treh vinarjih. Vipavci so ponujali veliko svežih vin. Vse več je rosejev, zelen in pinela pa sta tako rekoč vipavski must. Zelen lanskega letnika so prvič pridelali tudi na oddelku za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici, načrtujejo pa obilnejši pridelek, saj so najeli 16 hektarjev vinogradov.

Vipava kot Burgundija
Gašper Čarman iz vinske trgovine evino.si Vipavsko dolino primerja z Burgundijo: vina imajo izrazitejši mineralnost in hrustljavo svežino. Razveselila ga je številčnost rosejev, pa tudi veliko mladih vinarjev z novimi blagovnimi znamkami. Dodal je, da je vina, ki imajo prepoznaven regionalni karakter, lažje ponuditi na trziscu. Tanja Krapež iz ajdovske agencije Rod, glavna koordinatorica festivala, je bila s ponudbo in obiskom izjemno zadovoljna. A dodaja, da prireditev iz leta v leto raste predvsem zaradi tega, ker je pobuda zanjo prišla od vipavskih vinarjev, ki so hrbtenica Okusov Vipavske.