Logo - click for home
Logo - click for home
Gostilna Pri Lojzetu - naslovna fotka

Obisk Chefa Joëla Robuchona v Murski Soboti: z navdušenjem okušal Slovenijo

Joël Robuchon sodi v sam vrh sodobne svetovne kulinarike in gastronomije. Ko ga opazujemo v njegovi skromnosti, skoraj plašnosti, a po drugi strani izjemni preudarnosti v navajanju mnenj in pogledov na kulinariko, si težko predstavljamo, kako mu uspe tako uspešno krmariti med pravo množico njegovih svetovnih restavracij in predvsem vzdrževati izjemno kakovost. Te restavracije v Monaku, Londonu, Parizu, New Yorku, Las Vegasu, Taipeiju, Nagoji, Tokiju in Hongkongu so razpoznavne tudi po rdeče črnem oblikovanju notranjščin in seveda pa stopnji kakovosti v ponudbi. Osebno nadzira delovanje vseh restavracij in pripravlja nove jedi, ki so skladne z letnimi časi. To potrjuje tudi podatek, da je na potovanjih po restavracijah kar deset mesecev na leto. Zato ne preseneča, da je prejemnik skupno kar šestindvajsetih Michelinovih zvezdic!

Njegova kuhinja ni komplicirana, ampak zelo »berljiva«. Temelji na vrhunskih živilih in sestavinah. Torej velik nauk za nekatere naše hiše, kjer se zapletajo v vsemogoče bravuroznosti na krožnikih in ustvarjajo pogosto kičaste »umetnije«, ki pa so daleč od izhodišča v okusih in preprostosti. Zadnje čase so te neumnosti začeli izvajati tudi na nekaterih turističnih kmetijah! Če je že govor o njegovih restavracijah po svetu, naj navedem tudi podatek, da so med številnimi vini v restavraciji L´atelier v hotelu Four Seasons na 57. ulici v New Yorku, uspešno zastopana tudi tri slovenska, in sicer Adelaida (Tilia), Grand Cuvee (Santomas) in pinela (Guerila). Zasluge za to ima prav gotovo izjemen promotor in posredovalec slovenskih vin v ZDA Emil Gaspari ter seveda tudi vinski svetovalec v restavraciji L´atelier, ki je »prepoznal« kakovost navedenih vin. Prav uspešnost prvih treh vin obetavno napoveduje še povečanje palete slovenskih vin v ponudbi.

V Sloveniji na povabilo podjetja Proconi iz Murske Sobote
Med obiskom v Murski Soboti, določneje prvi dan na »pikniku« v Jeruzalemskih goricah, so Robushona izjemno navdušila Steyerjeva ranina, vaneja, Steyermark Cuvee (rdeče, 2004) in Verusov rumeni muškat. Vsa ta vina je seveda naročil in jih bodo skupaj s sodelavci še podrobno preizkusili …Vendar namen Robuchonovega obiska ni bil povezan z vini. Glavni razlog je bilo povabilo podjetja Proconi iz Murske Sobote, ki pripravlja kakovostno pripravljene jedi pod blagovno znamko »Pogrej in pojej« in je partner znanega francoskega podjetja s tega področja »Fleury Michon«. Temu podjetju Robuchon strokovno svetuje že več kot dvajset let in razvija tudi nekatere jedi. Velikega chefa je namreč izjemno zanimala priprava kakovostnega Proconijevega krompirjevega pireja, kar je za podjetje veliko priznanje, še posebej ob dejstvu, da je po celem svetu ena največjih Robuchonovih prepoznavnosti prav njegov izjemni pire. Med dvodnevnim obiskom v Murski Soboti si je ogledal proizvodnjo v Proconiju, obiskal je Jeruzalemske gorice in se udeležil svečanega kosila v šotoru, postavljenem za to priložnost na dvorišču soboškega gradu.

Robuchon navdušen nad kulinaričnim zakladom Slovenije
Prvi dan mu je paleto prekmurskih dobrot pripravila gostilna Rajh iz Bakovcev. Zares škoda, da izjemni, predvsem pa iskreni odzivi Robuchona na ponujene jedi, niso ustrezno filmsko dokumentirani, saj bi bili lahko odlično učno gradivo številnim slovenskim nergačem, samooklicanim kulinaričnim veličinam in raznim komponiranim »poznavalcem« kulinarike, ki vihajo svoje nosove ob pogledu na naše regionalne in lokalne jedi ter zagotavljajo, da nimamo razpoznavne gastronomije. O Robuchonovem navdušenju nad odkritim kulinaričnim zakladom Slovenije so se lahko prepričali vsi, ki so se odzvali prijaznemu povabilu podjetja Proconi na svečano kosilo. To je potekalo pod že omenjenim šotorom v Murski Soboti. Pod šotorom pač zato, ker Murska Sobota ne premore ustreznega prostora za tako pogostitev. Gostilna Rajh (Tanja Pintarič) je pred kosilom za začetek pripravila ajdov kruh z bučnim maslom in ocvirki na »mürskom kamni« (mimogrede: Robuchon je bil tako navdušen, da je naročil kar štirideset kamnov z Mure!), sledila je dimljena postrv s pečeno hruško, hrenom in postrvjimi ikrami. To je bilo delo Jureta Tomiča, mladega kuharja iz gostilne Debeluh v Brežicah. Tomaž Kavčič iz dvorca Zemono je skuhal vipavsko šelinko, t.j. enolončnico iz zelene, Janez Bratovž iz restavracije JB v Ljubljani pa izjemen telečji priželjc z jurčki v svinjski mrežici. Pri sestavljanju jedilnika nismo pozabili na kranjsko klobaso, ki jo je Luka Jezeršek iz Dvora Jezerešek 1768 na Zgornjem Brniku pripravil kot popečeno rezino na loški medli. Robuchon si je ob tej jedi zaželel nekaj prosene kaše in dve kranjski klobasi Arvaj ter vse skupaj odnesel s seboj v Francijo. Tudi sicer je v svojem nagovoru poudaril, da je dobil veliko novih idej ob obisku v Sloveniji. Torej še en nauk in premislek za nas, predvsem tudi za naš šolski sistem na področju gastronomije in kulinarike! Glavno jed je pripravil diplomant pariške šole Le Cordon Bleu in chef v hotelu Livada v Moravskih Toplicah Bine Volčič. To je bila njegova inovativna interpretacija prekmurskih kolin. Za sladico je Damir Pintarič iz gostilne Rajh pripravil izjemno bučno torto, ki je močno prevzela velikega chefa. Krožnike so spremljala izbrana vina; zlata radgonska penina (1998), šipon Verus (2009), sauvignonaise Blažič (2006), Stara brajda Ščurek (2007, magnum), Grand Couvée Santomas (2005), chardonnay Breg, Marof (2008) in dišeči traminec Steyer (2009). Tudi razgradniki so bili izbrani iz panonskega, alpskega in mediteranskega dela Slovenije, in sicer prekmurska žganica, encijan, orehovec, teranov liker in kraški brinjevec.

Ker je bil naslov kosila »Okusiti Slovenijo«, torej uradni slogan naše kulinarične in gastronomske promocije, lahko zatrdim, da se je vsestransko potrdila pravilnost zastavljene odločitve. Prepričan sem, da je Joël Robuchon dodobra okusil Slovenijo in da mu bodo okusi še dolgo ostali v spominu. Navsezadnje je to potrdilo tudi njegovo iskreno odzivanje na odkritje evropske kulinarične »terre incognite«. Že prvi dan je na sproščenem druženju navdušeno okušal prekmurski bograč, še nekoliko tople ocvirke, vrtanek …Robuchonov obisk pomeni predvsem veliko učno uro za marsikoga, od oblasti in šolstva navzgor ali navzdol! Kakor hočete!