Logo - click for home
Logo - click for home
Gostilna Pri Lojzetu - naslovna fotka

Michelinove zvezde na Zemonu

Še nikoli ni bilo v Sloveniji toliko kuharskih chefov s toliko Michelinovimi zvezdami kot v petek zvečer na Zemonu, kamor so prišli okušašat izbrane jedi Tomaža Kavčiča Med njimi sta bila tudi Rene Redzepi (restavracija Mona v Kpbenhavnu), lani razglašen za najboljšega kuharja na svetu, in Albert Adria iz svetovno znane restavracije EI Bulli v Španiji

Albert Adria in Quique Dacosta iz Španije, Inaki Aizpitarte in Pascal Barbot iz Fran cije, Alex Atala iz Brazilije, Claude Bosi iz Velike Britanije, Dave Chang in Daniel Patterson iz ZDA, Massimo Bottura in David Scabin iz Italije, Kazutoši Narisava z Japonskega, Peter Nilsson s Švedskega in Rene Redzepi z Danskega: takega šopka z Michelinovimi zvezdicami ovenčanih kuharskih chefov pač še ni bilo v Sloveniji!Albert Adria, brat bolj znanega Ferana, oba sta lastnika kultne španske restavracije EI Bulli Albert kot izumitelj novih jedi, Feran kot frontman in Rene Redzepi iz kobenhavnske Mone, ki so ga kuharji sami lani razglasili za najboljšega na svetu, sta bila le vrh te elitne skupine, ki se je z ducatom piscev o vinu in kulinariki z vsega sveta v petek zvečer zbrala na Zemonu. Italijanskim organizatorjem obiska, deželi Furlaniji Julijski krajini, združenju Collio in Electroluxu sicer ni bilo najbolj všeč, da so morali čez mejo, ki je ni več, ampak chefi so vztrajali: hočemo k Tomažu Kavčiču!

Tomaž in njegova ekipa pa so bili v elementu. »Odločil sem se, da jim bom predstavil našo deželo: od Brd do morja, s popolnoma čistimi okusi, brez posebnega igranja s tehniko,« je napovedal Tomaž, medtem ko so iz avtobusa že stopali kuharski geniji in ga objemali. Potem je šlo v slogu Zemona: kislo mleko in koruzna pogača za dobrodošlico, surovi škampi s pomarančnim zrakom in panin iz suhega sadja in lovske paštete, kar so postregli z vrvi, še preden so se gostje posedli, za mizo pa najprej kultni doma pečeni kruh in hrenov namaz, ki je zaščitni znak še iz obdobja, ko je bila gostilna doma v Dornberku. Potem pa: na kamnu jurčki, kapesanta, popečena na sladkem vinu esenca iz Movie, in vipavska panceta, za kamnom fižolova krema s kožarico in ocvirki, file piranskega brancina Irene Fonda, kuhan na pari solnega žara, medvedov golaž na slamico. Že je bilo povabilo na sladico: limonov sladoled in želatina iz brinja. Pred domačimi piškoti so na mizo prišli še vipavskištruklji s kostanjevim musom in kakijevim prelivom.Za vino je skrbel briškovipavski tris: Aleš Kristančič (Movia), Marjan Simčič in Primož Lavrenčič (Sutor) so bili deležni velikega odobravanja, prav tako vrhunsko oljčno olje Vanje Dujca in piranska sol. Zapletel sem se v krajši pogovor z Renejem Redzepijem, bil je navdušen nad Tomaževo kuhinjo, povedal je tudi zanimivo dogodivščino. Njegov oče je namreč iz Tetova v Makedoniji, mama pa je Danka. Ko je bil majhen, so se vsako leto iz Kobenhavna dva dni vozili z vlakom ali avtobusom na počitnice v Tetovo in od vse poti mu je najbolj ostala v spominu Ljubljana. Zato je pred nekaj leti z družino ponovil nekdanjo pot, tokrat z avtom. Ljubljana ga je ponovno tako očarala, da so ostali kar pet dni.