Logo - click for home
Logo - click for home
Gostilna Pri Lojzetu - naslovna fotka

Kulinarična slovenija v L'Espressu

Štiri slovenske gostilne, Zemono, Franko, Pikol in Rodica, so ocenili v najnovejšem vodniku časopisa L'Espresso, ki je svojevrstna kulinarična biblija Italije, bržkone ima celo večjo veljavo kot kultni Michelin - Tomaž Kavčič je dobil 15,5 točke, kar je bila druga najvišja ocena v Furlaniji - Julijski krajini, kamor so uvrstili tudi Slovence - Še dodatna pohvala L'Espressa: "Pri Lojzetu ni le hrana, je kot gledališče, doživeli boste šov; razmerje med kakovostjo in ceno je več kot dobro!"
Pri Lojzetu, Zemono: 15,5 točke, Franko, Kobarid: 14,5 točke. Pikol, Rožna Dolina: 14 točk, Za Gradom, Koper: 13,5 točke. To so štiri slovenske gostilne, ki so jih ocenili v najnovejšem vodniku časopisa L`Espresso, ki je svojevrstna kulinarična biblija Italije, bržkone ima celo večjo veljavo kot kultni Michelin.

V L`Espressu so bili letos, v času recesije, izjemno škrti z ocenami. Ana Roš in Valter Kramar iz kobariške restavracije Franko sta novinca v vodniku; preostale tri slovenske restavracije so bile v njem tudi lani. To je kajpak priznanje za vrhunsko slovensko kuhinjo, saj ta vodnik sicer ocenjuje le italijansko sceno. Ocene štirih slovenskih kulinaričnih hramov so pravzaprav izjemno visoke: Zemono je tako celo druga najbolje ocenjena restavracija v Furlaniji - Julijski krajini, kamor so priključili tudi slovensko četverico.

V tej pokrajini je najboljša gostilna Agli amici v Vidmu, ki je dobila 16,5 točke in kjer kuha Emanuele Scarello, sicer tudi z zvezdico (pravijo, da bo letos dobil še drugo) Michelina. Sicer pa so tri kuharske kape - Zemono je tudi dobil eno! - letos prisodili le trem restavracijam, najvišjo oceno sploh pa je dobila restavracija Le Calandre bratov Alajmo v Rubanu pri Padovi (o njej smo pisali v prilogi Slovenskih novic Lajf). Tri kape so prisodili še La Francescani iz Modene, kjer je chef Massimo Bottura, in restavraciji Vissani Gianfranca Vissanija v kraju Baschi pri Terniju. Vodnik, ki so ga takoj predstavili po vseh kulinaričnih straneh italijanskih časopisov in na televizijah, je izšel na 848 straneh in je ocenil 2900 lokalov, od tega jih je 2500 predstavil tudi z opisi, stane pa 22 evrov.

Odgovorni urednik Enzo Vizzani je že v uvodu pribil: »Leto 2009 je za gostinstvo leto resnice, zelo težko leto, ki ga bodo prebrodili le dobri!« In v uvodniku je še posebej omenil tudi Slovenijo: da je vesel, ker so ocenjevali tudi v naši državi, še zlasti, ker se je izkazala s tako kakovostjo.

Tomaž Kavčič z Zemona, zastavonoša slovenske avtorske kuhinje, je kajpak vesel: »Srečen sem, ker tudi ta ocena dokazuje, da smo na pravi poti. Vsa ekipa v restavraciji me podpira, brez njih kajpak ne bi bilotakeocene. Vztrajali bomo pri avtorski kuhinji, pri svežih, slovenskih sestavinah in pri tradiciji, prikazani na moderen način.«

Sicer pa je L'Espresso gostilni Pri Lojzetu napisal pravi slavospev: »Pozor! Če se je Slovenija nekoč navdihovala v Italiji, je zdaj že obratno. Pri Lojzetu ni le hrana, je kot gledališče, doživeli boste šov. Razmerje med kakovostjo in ceno je več kot dobro.«

K slovenskemu ugledu v kulinarični Italiji je, nedvomno močno prispevala tudi Identita' Golose, vsakoletni kongres italijanske avtorske kuhinje v Milanu. Kar štirikrat so že povabili Kavčiča kot predavatelja; najbolj odmevno je bilo, ko je predstavljal svoj zaščiteni solni žar, povezavo Krasa in morja, domačih okusov none in vipavske burje ter sečoveljske soli in jadranskih rib.

Kaj pomeni dobiti vabilo za predavatelja, je najlažje razumeti, če zapišem, da so v Milanu predavali tudi najboljši Italijan Masimiliano Alajmo pa znameniti Španec Juan Mari Arzak, še bolj znameniti rojak Feran Adria, letos tudi Rene Redzepi, ki je bil med kuharji prav letos izbran za najboljšega na svetu, pa tudi Moreno Cedroni (Madonnina del pescatore) iz Senegallie pri Anconi, ki ima dve Michelinovi zvezdi in je bil pred nekaj dnevi na Zemonu na obisku - ter čestital Tomažu za kreativnost. Večjega priznanja ni: Cedroni namreč slovi kot največji italijanski kreativec.'Verjetno prav po zaslugi tega kongresa so se tudi v vodniku obrnili proti Sloveniji, največje priznanje od vseh pa je, da je šef kongresa Paolo Marchi za leto 2010 povabil prav Slovenijo, naj bo februarja gostja na tej največji italijanski kulinarični prireditvi.
Jože Splichal