Logo - click for home
Logo - click for home
Gostilna Pri Lojzetu - naslovna fotka

Kavčič v Bruslju kuhal premierom

Tomaža Kavčiča (gostilna Pri Lojzetu, Zemono) so izbrali, da je v četrtek skuhal kosilo za 27 predsednikov vlad Evropske unije in še šest najvišjih predstavnikov Evrope - za predjed so dobili kapesanto, ovito v slanino, na kuhani zelenjavi, za glavno jed biftek, polnjen s panceto in zelišči, z jurčki v omaki in hrustljavo zelenjavo, za posladek pa je bila mineštra iz sadja in zelenjave z vaniljevim sladoledom, pokapljanim z bučnim oljem

Na vrhu Evropske unije je bilo v četrtek v Bruslju zelo vroče, odlično kosilo pa je pomirilo strasti. In če že slovenska politika ni prav pri koritu v evropski združbi, je toliko bolje zapisana naša kulinarika: Tomaž Kavčič iz gostilne Pri Lojzetu na Zemonu je bil namreč v četrtek ekskluzivni kuhar za 33 pomembnih Evropejcev: 27 predsednikov vlad in šest najvišjih predstavnikov Unije. Zamisel je, se zdi, prišla od predsednika Evropskega sveta Hermana Van Rompuya, ki je vodji gostinstva v evropskem parlamentu predlagal, naj ta četrtek kuha Slovenec. Odločili so se za Kavčiča. Vse skupaj je potekalo tri mesece in v najstrožji tajnosti, niti slovenski premier ni vedel, da mu bo kuhal rojak. Pred tremi meseci se je začelo z zdravniškim pregledom, potem je prišel na Zemono glavni kuhar iz Bruslja, nato je moral Kavčič dvakrat v Bruselj: najprej, da so se dogovorili za meni, drugič pa, da je skuhal za osem ljudi deset jedi, ki jih je predlagal; za slavnostno kosilo so potem izbrali tri. Zahtevali so sicer čim bolj mednaroden jedilnik, a Tomaž pravi: »Malo slovenskega pridiha sem vseeno dal v vsako jed!« V bruseljski palači je bilo v četrtek 52 kuharjev in 1700 ljudi, Kavčičev meni je kuhalo še sedem njihovih kuharjev, z njim so postregli 191 Ijudem, kaj pak tudi vsem 27 predsednikom vlad in šestim najvišjim živinam EU, ki so jedli v najvišjem nadstropju v posebni jedilnici.

In kaj je ponudila uigrana ekipa z Zemona, ki ji je nedvomno v posebno zadoščenje, da so tako dobri, da lahko kuhajo tudi za najbolj ugledne goste? Za predjed kapesanto, ovito v slanino, na kuhani zelenjavi, po vrhu pa so bile zeliščne krušne drobtine in pena iz mleka. Za glavno jed je bil biftek, polnjen s panceto in zelišči, z jurčki v omaki in hrustljavo zelenjavo. Za posladek pa hladna mineštra: kar 20 kilogramov štirih vrst zelenjave in sedmih vrst sadja sta Kavčič in še en kuhar na milimeter tanko rezala celih sedem ur. Na vrhu te hladne zelenjavno-sadne mineštre je bila kepica vaniljevega sladoleda, pokapljana z bučnim oljem. »Vse sestayine so pripravili v Bruslju, jaz sem iz Slovenije - tako rekoč skrivaj - prinesel le piransko sol in Kocbekovo bučno olje,« pravi Kavčič. Ko je šef vseh bruseljskih kuharjev pohvalil kosilo, je svoje besede podkrepil: »Redkokdaj kdo od premierov prosi za repete, tokrat je bila taka prošnja za mineštro.« In predsedniki vlad? Pahor je bil navdušen, da mu je v Bruslju kuhal Slovenec, Berlusconija je kosilo tako prevzelo, da se je na koncu kar pet minut pogovarjal s Kavčičem in mu pribil: »Ko prvič pridem na obisk k prijatelju Borutu (Pahorju) v Slovenijo, se zanesljivo ustaviva na Zemonu!« Nemška kanclerka Angela Merke], ki se je med kosilom sprla z Nicolasom Sarkozyjem, pa v intervjuju na avstrijski državni televiziji ni pozabila povedati: »Kosilo pa je bilo dobro!« (J. S.)