Logo - click for home
Logo - click for home
Gostilna Pri Lojzetu - naslovna fotka

Kavčič ponovil Modiglianija

Na tradicionalnem Chef's Cup v hotelu Rosa Alpina San Cassianu v italijanskih Dolomitih je sedem izbranih evropskih kuharjev dobilo domato nalogo: ponoviti znameniti Modiglianijev meni, ki ga je narisaI (in napisal) znameniti slikar, ko se mu je leta 1919 rodila hči - Med izbranimi je bil tudi Tomaž Kavčič, ki je navdušil s svojo interpretacijo lososa in kozic

Bilo je nekaj minut pred polnočjo, ko sta se iz Sar Cassiana iz Alte Badie v italijanskih Dolomitih oglasila najbolj znana briška vinarja Aleš Kristančič in Marjan Simčič. »Bilo je fantastično, neponovljivo, Slovenci uživamo!« je rekel Marian. Aleš na vzhičeno nadaljeval:"Sam šef sklada Modigliani me je objel in iskreno navdušen rekel: Če ima St. Hubertus dve Michelinovi zvezdi, potem mora imeti vaš Zemono štiri. Zares lepo je to noč biti prijatelj Tomaža Kavčiča

Če slovenski smučarji nimajo vač takih usnehov na smučiščih Alte Badie, pa je zato toliko bolj blestela ekipa Tomaža Kavčiča (Gostilna Pri Lojzetu z dvorca Zemono) na tradicionalnem Chefs Cup v hotelu Rosa Alpina v San Cassianu, kjer trije vrhunski kuharji, ovenčani z Michelinovimi zvezdami, vsako leto prirejajo veliko kuharsko tekmo. V St. Hubertusu, kjer so letos kuhali, je chef Norbert Niederkofler (dve zvezdici), po eno pa imata Claudio Melis v La Sirioli in Arturo Spicocchi v La Stüa de Michil.

Drugo glavno besedo je imel Modiglianijev inštitut, saj je moralo izbranih sedem kuharjev s svojim krožnikom osvežiti znamenito sliko, ko je Amedeo Modigliani v Parizu narisal (in napisal) meni, ko se mu je leta 1919 rodila hči Jeanne. Za ta podvig so izbrali sedem kuharjev. Nastopili so: Giancarlo Morelli, Osteria Pomireou iz Seregna pri Milanu, Philippe Levéillè, Mirambnti L'AItro iz Costoriodi Concesio blizu Brescie, Niko Romito, restavracija Rea le iz Rovisondolija pri L'Aquili, Mario Loninger, Silk im Cocoon Club iz Frankfurta, Tony Mörwald, Mörwald zur Traube iz Feuersbrunna v Avstriji, Eddy Hitzberger, Haus Paradies iz Ftana v Švici in Tomaž Kavčič. Vsak od chefov je dobil domačo nalogo: eno od jedi z Modiglianijevega jedilnika, ki pa jo mora narediti posvoje. Slovenski kuharje dobil lososa in kozice.

»Zame je bil Modigliani eden največjih umetnikov; njegov meni sem kombiniral z njegovim življenjem, saj je v Parizu živel v revščini. Zato sem na krožnik postavil konzervo. Vanjo sem postavil na kocke narezanega lososa, ki sem ga štiri ure mariniral s soljo, zelišči in sladkorjem, podložil sem ga s hrustljavim janežem ter dodal na dva načina marinirano jabolko: z limono in granatnim jabolkom. Kozico sem dal v marinado, ki sem jo naredil iz glav gamberov; popekel sem jo deset minut v vakuumu na 45 stopinjah, vanjo pa sem zapičil slikarski čopič, ki sem ga na enem koncu ošilil, tako da je nastala palčka, s katero so lahko nabadali koščke lososa in kozico. Hkrati sem s čopičem ponazoril dolge vratove, ki jih je tako rad slikal Modigliani. Na levo stran krožnika pa sem h konzervi dal še štiri omake: iz graha, rdeče pese, majoneze, aromatizirane z baziliko, in pasijonke.

Ta krožnik je vse prisotne na večerji, na kateri so v dobrodelne namene zbrali 16.500 evrov, tako navdušil, da so mu - in kuharju, kajpak - namenili stoječe ovacije. Predsednik sklada Amedeo Modigliani Rocca pa je na koncu osupnil vse: tako je bil navdušen nad Kavčičevo sliko Modiglianija, da mu je ponudil, da ' lahko znameniti Modiglianijev meni, vreden okrog tri milijone evrov, za nekaj mesecev odnese na Zemono! P. S.: da pa ne bi pozabili še na športne uspehe: Tomaž Kavčič je povrhu zmagal še na reliju po snegu z audiji, še ena znana slovenska kuharica, Ana Roš (Hiša Franko, Staro Selo pri Kobaridu), pa je bila druga na tekmi smučark.