Logo - click for home
Logo - click for home
Gostilna Pri Lojzetu - naslovna fotka

Živim, torej sem

Ljubljana - Vinoteka Movia

Vinar Aleš Kristančič ni potreboval posebnega razloga za petkovo večerno druženje v svoji ljubljanski vinoteki Movia. »Preprosto sem ugotovil, da se prijatelji in znanci takole organizirano nismo srečali že vsaj dvajset let. Razlog je torej le ta, da živimo. Ah, da, in ker je tako rekla moja žena Vesna,« je - v šali, morda resno? - priznal nasmejani Kristančič.

V ospredju torej ni bilo to, da je ameriška revija Food & Wine Magazine letos med šest najviše ocenjenih vrst vina uvrstila Movia veliko belo 2004. Vseeno priznanja ne gre prezreti; da je Kristančič v vsej svoji karieri za promocijo Slovenije naredil več kot Slovenska turistična organizacija, je bil prepričan oblikovalec podobe Movie Jani Bavčer, ki z njim sodeluje že od vsega začetka: »Kjer je Movia, tam je Slovenija.«

Seveda ni šlo brez Kristančičevega najboljšega prijatelja, »njegove leve in desne roke«, šefa gostilne Pri Lojzetu na dvorcu Zemono Tomaža Kavčiča. Njuno prijateljstvo se zlije tudi v poslu: Kristančič je na druženju poskrbel za žlahtno kapljico (za tri bela, eno rdeče in eno penino), Kavčič pa za kulinariko - ikebane prigrizkov, panini z vrvice, golaževa juha iz kozarca in deset vrst sladic, to je bil le del unikatne gurmanske ponudbe. Res je dober že razlog, da smo živi.