Logo - click for home
Logo - click for home
Gostilna Pri Lojzetu - naslovna fotka

Slovenska kuhinja gostuje v bologni

Na eni najprestižnejših večerij v Italiji bo prihodnje leto dišalo tudi po Sloveniji - Organizatorji so že bili na Primorskem, še posebno so jih navdušila oljčna olja pridelovalca Vanje Dujca, ki je bil znova deležen vrhunskega priznanja.

Na gala prireditvi v bolonjskem stalnem gledališču, kjer vsako leto najboljši kuharji iz italijanske pokrajine Emilia Romagna pripravijo večerjo za dvesto izbranih gostov, bo prihodnje poletje dišalo tudi po slovenskih jedeh. Organizatorji namreč vsako leto izberejo in predstavijo po eno regijo z drugih koncev Italije ali tujine. Lani in letos so raziskovali Piemont, tokrat so seodločili, da bo ducat najboljših kuharjev obiskalo Slovenijo.

Njihov gostitelj bo Tomi Kavčič iz restavracije Pri Lojzetu na dvorcu Zemono v Vipavski dolini. Pred dnevi je Kavčič že gostil nekakšno predhodnico, ki je bila na naši obali in spoznavala istrsko kuhinjo, sol iz sečoveljskih solin in istrsko oljčno olje: Z videnim in okušenim so bili Italijani izjemno zadovoljni. Navdušeni so bili zlasti nad oljčnimi olji pridelovalca Vanje Dujca, ki ima svoj oljčnik v Mali Sevi nad Lucijo in ki je pripravil tudi krajšo degustacijo svojih olj. Ne gre prezreti, da je Dujc prav med obiskom uglednih italijanskih gostov prejel doslej najvišje priznanje za slovenska oljčna olja.

Avtor najvplivnejšega vodnika med oljčnimi olji sveta Marco Oreggia ga je uvrstil med dvajset prejemnikov priznanj za vrhunsko oljčno olje. Dujc je že prejel številna priznanja in nagrade na različnih mednarodnih tekmovanjih, zadnje pa je vsekakor najprestižnejše. Med prireditvijo v gledališču v Bologni, ki je medijsko močno podprta in odmevna, bodo predvajali tudi film o Sloveniji. (l. U.)