Logo - click for home
Logo - click for home
Gostilna Pri Lojzetu - naslovna fotka

Slovenija je že zvezda brez zvezdic Michelina

Festival vina in kulinarike

Slovenske zvezde presenečajo v Evropi: Tomaž Kavčič med chefi z Michelinovimi zvezdami v Sorrentu; Aleš Kristančič s svojim lunarjem v Aspnu med desetimi največjimi vini po izboru revije Food&Wine, Marjan Simčič pa zardeva od silnih pohval Jamesa Sucklinga, enega vodilnih piscev ameriške revije Wine Spectator.

V Sorrentu je Slovenija spet blestela. Več kot petdeset vrhunskih kuharjev in lastnikov prestižnih restavracij je prišlo k Alfonsu laccarinu, ki vodi znano restavracijo Don Alfonso v Sant'Agata sui due Golfi; na temo mama so vsi kuhali v dobrodelne namene, za ljudi, ki so po potresu v Abrucih ostali brez strehe nad glavo.

Od obiskovalcev, ki so poskusili po eno samo jed od vsakega chefa, za kar so segli v denarnico po sto evrov, so zbrali več kot 20.000 evrov - največ pohval pa je bil deležen edini med njimi, ki nima Michelinove zvezde, Tomaž Kavčič iz Zemona.

Tomaž je svojo jed naredil iz dveh spominov na mamo. Prvi je: "Če sem bil priden, ko sem bil še čisto majhen, sem dobil bonbon.«
Drugi je bolj zapleten: »V mlaih letih smo kajpak žurali. Domov smo prišli, ko se je delal dan. Čez nekaj ur je bilo treba v gostilni kajpak delati kot običajno. Ko sem prišel, me je na krožniku čakala mamina juha. Okrepila me je, hkrati pa mi je mama dala vedeti, da ve za moje žuranje.«

Spomin na mamo Katjo, ki je vpeljala Tomaža v kuharsko umetnost in ga vodila na prvih negotovih korakih ter ga spodbujala, ko je začel iskati moderno v tradicionalnem, je bila jed, ki so ji ploskali v Sorrentu. V vrečki je bil raviol v obliki bonbona, polnjen z mesom iz goveje juhe, najprej kuhan, potem izsušen v pečici in na koncu cvrt pet sekund; hrustljava testenina je šla v vrečko, kjer sta bila še izsušena koren in peteršilj.
Vrečka je bila obešena na stekleničko, v kateri je bila čista goveja juha.

Da pa ne bi Italijani ostali kaj prikrajšani pri okusih Slovenije, sta Tomaževo juho podprla tudi najbolj prodorna briška vinarja, Aleš Kristančič in Marjan Simčič, ki je skoraj tisoč gostom tudi lastnoročno natakal zlato kapljico iz Brd. Movia prav ta konec tedna doživlja veliko promocijo v mondenem Aspnu. Aleš Kristančič se je namreč po izboru ameriške revije Food&Wine z lunarjem letnik 2007 (Aleševa skrivnost novega letnika: vino je bilo zakopano v zemljo!) uvrstil med deset največjih vin na svetu.

Ni se še dobro polegel aplavz pri Don Alfolsu, že je milanski Il Giornale v zadnji nedeljski izdaji posvetil celo stran slovenskim jedem in vinom pod naslovom: Slovenija je presenečenje. Glavni poudarek v članku, kjer pohvalijo tudi Pikola in Denka, a tudi vina Aleša Kristančiča, Marjana Simčiča, Branka Cotarja, Primoža Lavrenčiča in klet Dveri pax na Štajerskem, je - s fotografijo - na Tomažu Kavčiču: »Tomaž je najbolj znani chef naroda, ki se danes odpira v svet s krožniki, na katerih dišita morje in kontinent!«
Jože Splichal