Logo - click for home
Logo - click for home
Gostilna Pri Lojzetu - naslovna fotka

Zemono sega v vrhove

Za popotnike in kulinarične navdušence so gastronomski vodiči nadvse pomembni priročniki. Zlasti najbolj referenčni lahko posamezne restavracije dvignejo visoko, saj je avtoriteta njihovih ocenjevalcev nesporna, priporočilo pa zagotovilo za uspešen obisk.

"Odziv je izjemen. Že tri mesece k nam prihajajo številni novi gostje iz Italije, večinoma odlični poznavalci gastronomije in kulinaričnih trendov," je zadovoljen Tomaž Kavčič iz gostilne Pri Lojzetu na dvorcu Zemonu pri Vipavi, ki so jo v gastronomskem vodiču revije L'Espresso za letošnje leto v poglavju o Furlaniji Julijski krajini uvrstili na sanjsko drugo mesto.

Kar nekaj restavracij in gostiln iz zahodne Slovenije je uvrščenih v italijanske in avstrijske gastronomske vodiče. V Michelinovem Slovencev še ni, dasiravno je bilo konec lanskega leta veliko govoric, da bo v njem "padla" prva slovenska zvezdica.

V sosednji Italiji izhajajo številni gastronomski vodiči. Najobsežnejši je La gola in tasca z opisi več kot 10.000 restavracij in gostiln. Gre bolj za pregled kot za ocenjevanje, v katerem imajo v Italiji najpomembnejšo vlogo Michelin, L'Espresso in Il Gambero Rosso.

Ocenjevalci L'Espressa so bili v Sloveniji večkrat, v njihov vodič so uvrščene štiri restavracije. Pri Lojzetu je dobila 15,5 točke od 20 možnih, v sosednji deželi je boljše ocenjena le Agli Amici iz Vidma. Točko manj od Zemona so anonimni ocenjevalci dodelili Pikolu iz Rožne doline, prav toliko tudi krminski La Subidi Jožka Sirka. 13,5 točk sta si prislužila Apolonia iz Šmarij pri Sežani in gostilna Za gradom iz Kopra.

Najbližja od najbolje ocenjenih italijanskih gostiln je Le Calandre pri Padovi. L'Espresso je restavraciji, v kateri degustacijski meni brez vina stane več kot 200 evrov, dodelil izjemnih 19,5 točke.
Tomaž Kavčič poudarja, da takšna objava pomeni veliko, zlasti da zagon, voljo in energijo. "Imam svojo pot. Vanjo verjamem, zato ne mislim nič spreminjati. Niti cen," je povedal.

Tudi Darko Rodica iz gostilne Za gradom daje uglednim mednarodnim objavam visok pomen. Pravi, da pomagajo širiti poznavanje gostov, kar je za ponudnike zelo dobrodošlo, saj si želijo gostov, s katerimi lahko rastejo.