Logo - click for home
Logo - click for home
Gostilna Pri Lojzetu - naslovna fotka

Okusi Sečoveljskih solin

Prvega septembrskega dne so se na tradicionalni multimedijski delavnici Genius loci Lera v Sečoveljskih solinah udeležencem za en dan pridružili še kreativci drugačne sorte, kuharji iz treh primorskih restavracij.

Tomi Kavčič z Zemona, Samo Markun iz restavracije Ribič v Seči in Milan Graj z gradu Socerb so s sestavinami iz okolice solin, piranskimi brancini iz ribogojnice Fonda, škampi, figami, oljkami sorte štorta, oljčnim oljem, mehko in sočno slanušo (osočnikom), ki raste na solinskih nasipih, ter seveda s solnim cvetom pripravili svojo interpretacijo solinskega okolja.

Da je bilo kulinarično doživetje popolno, je vsak od mojstrov povabil po enega vinarja s svojimi vini. Začelo se je s sendvički, ki so jih prinesli obešene na ribiški mreži, nadaljevalo pa po spodnjih receptih kuharskih mojstrov, ki so prirejeni za štiri osebe.

Škampi s popečenimi figami in sirom

(Milan Graj, Socerb)
- 8 najboljših povsem svežih jadranskih škampov
- 4 lepe, zrele, zdrave fige
- 4 koščki sira za žar (kozji ali kravji, a ne premočnega okusa)
- solni cvet
- nežno sadežno oljčno olje
Škampove repke previdno očistimo. Oprane fige narežemo na kolute. Z občutkom na ustrezno vročem žaru opečemo škampove repke, fige in sir. Zunaj mora biti zapečeno, znotraj pa presno. Preložimo na krožnike, posujemo s ščepcem solnega cveta in pokapamo z oljčnim oljem.

Ješprenj z osočnikom

(Tomi Kavčič, Zemono)
- Piranski brancin, težek približno 1 kg
- 2 pesti ješprenja
- 200 g osočnika in še štiri lepe vejice
- 1 kuhan krompir
- jušna zelenjava
- šopek vrtnih in travniških zelišč
Ribo očistimo in filiramo. Iz glave, repa in hrbtnih kosti ter jušne zelenjave skuhamo juho. V precejeni juhi nato skuhamo ješprenj. Iz osočnika in zelišč pripravimo omako, zalivamo jo z ribjo juho, za zgostitev dodamo pretlačen krompir. Omako spasiramo. Iz koščkov ribjih filetov pripravimo ragu. Zmešamo ga z ješprenjem, položimo na krožnik in prelijemo z omako iz osočnika. Prav na vrh položimo še nekaj koščkov surovega ribjega mesa, ki tako prav malce zakrkne. Okrasimo z v pečici osušenimi vejicami osočnika, ki jed zaokrožijo z morsko mineralnostjo.

Piranski brancin v morski vodi z osočnikom in štortami

(Samo Markun, Ribič)
- 4 fileji brancina
- 350 g na kocke narezanega kuhanega krompirja
- 2 stroka česna 100 g štort (oljk)
- 30 g kaper v slanici
- 200 ml belega vina
- 300 ml morske vode
- 2 žlici rezanih pelatov
- 100 g osočnika
- vejica rožmarina
- poper
- peteršilj
V vroči ponvi na oljčnem olju popečemo fileje, dodamo štorte in česen ter zalijemo z vinom. Dodamo še rožmarin, kapre in pelate, popopramo ter zalijemo z morsko vodo. Posodo pokrijemo. Ko jed zavre, dodamo kuhan krompir, dušimo tri minute, nato dodamo osočnik ter dušimo še minutko. Pred serviranjem dodamo peteršilj in pokapamo z oljčnim oljem.

Figovi štruklji

(Samo Markun, Ribič)
- 1/2 kg fig
- 150 g maskarponeja 2 jajci
- 4 žlice sladkorja
- 50 g mletih čajnih piškotov
- 250 g listnatega testa
V skledi zmešamo maskarpone, jajca, sladkor in na četrtinke narezane fige. Na pomokani deski iz listnatega testa razvaljamo velik pravokotnik (45 x 25 cm). Po testu posujemo mlete piškote. Maso, ki smo jo zamešali, enakomerno razporedimo po testu. Zavijemo v zavitek, ovijemo s peki papirjem in na obeh koncih čvrsto zvežemo. Štrukelj kuhamo v kropu približno 45 minut.

Od Pirana do solin

(Tomi Kavčič, Zemono)
- beli sladkor, sezam, mak in malce solnega cveta
- sorbet z okusom bevande morska voda
Beli sladkor, sezam, mak in malce solnega cveta zmešamo in potresemo na rob opranega, od morja pred Piranom zaobljenega kamna, da so videti kot posut portoroški pesek. Na drugi konec položimo kozarec s sorbetom z okusom bevande, na mizo pa tudi posodo z morsko vodo. Da je utrdil svežino te sladice, je Tomi Kavčič vsakega jedca, ko jo je položil predenj, po obrazu osvežil z vodno meglo. In pojasnil, da je treba prste pomočiti v morsko vodo, jih povaljati v pesku, polizati in se ohladiti s sorbetom.