Logo - click for home
Logo - click for home
Gostilna Pri Lojzetu - naslovna fotka

Movia: puro rose 2001, magnum

Ideje so najpomembnejše in teh ne manjka prijateljema Alešu Kristančiču in Tomažu Kavčiču; ena najboljših poletnih kombinacij je penina puro rosé 2001 v veliki steklenici iz kleti Movia, zraven pa so na Zemonu naredili sladico, ki so jo imenovali plaža.

Puro je penina, magnum je steklenica, ki meri 1,5 litra, rosé je zanesljivo moden poleti: ko vse to združite, dobite penino iz kleti Movia v Goriških brdih. Aleš Kristančič je v sod dal najprej modri pinot in poskrbel za dan daljšo maceracijo. »Uravnotežiti je bilo treba barvo in paziti, da ni bilo preveč taninov,« je povedal.

Do leta 2000 je puro rosé nastal izključno iz modrega pinota, po novem pa ima ta penina tudi 20 odstotkov rebuie in desetino chardonnayja. Za modrim pinotom je šla v sod rebula, na koncu še chardonnay.

Plaža, ki so jo na Zemonu ponudili k tej penini, je igra čutil. Najprej morje: gost pomoči roko v kozarec s školjkami in morsko vodo iz Jadrana. Z mokro roko seže v mivko na kamnu: mak, sezam in beli sladkor. Fotem je na vrsti tuš: gosta osvežijo s sprejem iz vode, potem šele je deležen koktajla v trdi obliki, biskvita z rahlim okusom po rumu, semifreda iz mlečnega cvetu in kreme iz mete.

Ta posladek je po ideji Tomaža Kavčiča v kuhinji ustvarila precizna roka Julijane Krapež, ki je na Zemonu tudi sicer specialistka za posladke.

Rojac: plemenita kortinca

Plemenita kortinca je ekstradeviško oljčno olje s kmetije Dolina miru v Gažonu, zvrst črnih in zelenih oljk; s tem oljem so v restavraciji Pri Lojzetu na Zemonu pripravili tuno z morskimi šparglji

Olium, zgodba zlatega drevesa, je na svojo četrtlitrsko stekleničko zapisal Massimo Rojac, ki ima v Gažonu v slovenski Istri kmetijo z imenom Dolina miru. To ekstradeviško oljčno olje, ki je bilo hladn stisnjeno, je mešanica zelenih in črnih oljk: štiri petine sestavlja sorta belica, preostanek pa predvsem črnica in leccino. Najboljše iz obeh svetov, zelenega in črnega, je poimenoval plemenita kortinca; v njej se začuti plemeniokus zelene oljke z bogastvom črnih sort.

Rojčevo olje uporablja tudi Tomaž Kavčič na Zemonu. Najboljši slovenski gostinci se že ubadajo z mislijo, da bi podobno kot za vino naredili tudi karte vod in oljčnih olj (kaj pa na štajerskem koncu, že razmišljajo o bučnih?). Zvrst plemnito kortinco so uporabili na krožniku, na katerem je kraljevala surova potrebušina tuna, položena na morske šparglje(alge). Na tunini je bil zrak z okusom po mandarini, v to pa je bil zapičen še list z imenom ostriga. Ko ga človek ugrizne, ve, od kod ime te rastline: v ustih začuti popoln okus ostrige! Ob robu krožnika je bilo ob kapljicah oljčnega tudi pomarančno olje, ki je še obogatilo okus tunine.

Jože Splichal