Logo - click for home
Logo - click for home
Gostilna Pri Lojzetu - naslovna fotka

Apicus okušal po Sloveniji

Ta teden je bila kulinarično turistična Slovenija gostiteljica prvega obiska znane kulinarične evropske publikacije Apicius. Na povabilo dr. Irene Fonda in Ane Roš sta na desetdnevni delovno-sprostitveni obisk prišla urednik ter lastnik založbe Montagud Paco Marfull iz Španije in glavna urednica italijanske izdaje te kulinarične biblije, Anna Morelli iz Toskane.

Gastro-enološka publikacija, ki je v Španiji začela izhajati leta 2003 in je dobila ime po Marcusu Gaviusu Apiciusu, rimskem kuharju iz poznega četrtega stoletja, velja za eno od najprestižnejših tovrstnih izdaj v Evropi. Je povsem specializirana in posvečena visoki kulinariki ter avtorjem in kuharskim šefom. Od leta 2006 izhaja francoska verzija, od lani pa še angleška, ki pokriva tudi Ameriko. Prvi Slovenec, ki si je lani maja prislužil prestižno predstavitev v Apiciusu, je bil Tomaž Kavčič z Zemona, predsednik slovenske sekcije Jeunes restaurateurs d' Europe.

Letošnje prvo popotovanje po Sloveniji sta začela prav v Kobaridu, v Hiši Franko, pri Valterju Kramarju in Ani Roš. Od tam ju je pot vodila v Medano na domačijo vinarja Aleša Kristančiča. S strokovnim vodenjem Irene Fonda, direktorice družinskega podjetja, so si ogledali morsko ribogojnico Fonda in skozi Glavni kanal doživeli še Piranske soline, kjer sta se predstavila vinarja Uroš Rojac iz Gažona in Primož Lavrenčič - Sutor iz Podrage v Vipavski dolini.

Na gradu Socerb je svoje kuharske spretnosti predstavil Milan Graj. Pri najmlajšem članu slovenske skupine JRE, Juretu Tomiču v Ošteriji Debeluh v Brežicah, so za kosilo uživali v starih okusih na novejši, drugačen način. Odličen gastro poznavalec Paco Marfull je bil povsem navdušen nad ješprenjem in praženim krompirjem na svinjski masti. Lahko večerjo sta doživela pod oboki Vile Bled, kjer sta jih sprejela direktorica marketinga in prodaje Petra Čuk in šef kuhinje Igor Jagodic.

Po solatnem krožniku in tunini v kranjskih Brionih jih je v gostišču As v Ljubljani sprejel Svetozar Raspopovič in jim razkrival vinsko zgodbo od svoje macerirane malvazije iz amfore ter vinske okuse izzival z vini zamejcev iz Oslavja, Stanka Radikona in Joška Gravnarja. Na Zemonu jih je gostil Tomaž Kavčič in ob tej priložnosti predstavil povsem nekaj novih krožnikov.

Po Medani in zavetju Zlatka Mavriča - Belice, so Anno Morelli in Paca Marfulla gostili v hotelu Kempinski Palace v Portorožu. Marfull je prepričan, da bi morali znati povedati drugim v Evropi, kakšne so naše značajske prednosti ter da naj preprosto to k nam pridejo doživet.

Gorazd Šinik

Večerna čarovnija na Zemonu

Po celopopoldanski gostiji na Pikolu in pred vožnjo na Zemono si je morala osmerica slavnih Japoncev izgovoriti dveurni predah za sprehod, da so se na Zemonu lahko prepustili čarovnijam chefa Tomija Kavčiča.

Pri Lojzetu na dvorcu Zemono (sonce je na srečo zašlo, peklenska vročina pa malo le popustila) so začeli z zajemalko hladne vodne bistrine s Predmeje, vipavsko pogačo s kislim mlekom (pogačo so si morali lomiti kar sami), Tomijevim sendvičem na vrvi (z domačim kruhom z gosjo pašteto in grozdjem), s čimer so opravili stoje, za mizo na senčni strani vrta pa nadaljevali s hrenovim namazom in domačim kruhom, dvema juhama (ribjo juho brez vode in juho - raviolom), solnim žarom z brancinom v naslovni vlogi, sendvičem s svežo in tri tedne v medu odležano vratovino, džintonikom na žlici z brinovim vonjem in dimom, za slovo, pred objemanjem in obljubami, da pridejo ob letu na prvo reprizo, pa je kulinarični čarodej Tomi Kavčič presenetil s sladko plažo, izvirno domislico, za katero je uvrstitev med sladice zanesljivo premalo težko in natančno poimenovanje.