Logo - click for home
Logo - click for home
Gostilna Pri Lojzetu - naslovna fotka

Inovacije s polento

poroke

ZEMONO: Okusi Vipavske doline so razvneli obiskovalce

Festival Okusi Vipavske doline je bil prvovrstno doživetje; ob odličnih vinih so kuharski mojstri obiskovalce razvajali s polento, pripravljeno v šestih različicah.

Na dvorcu Zemono je prejšnjo nedeljo in ponedeljek potekal festival vipavskih vin in kulinarike. S svojimi vini se je predstavilo 33 vinarjev in šest domačih gostiln. Dober obisk dvodnevne prireditve je presenetil tudi organizatorje, razvojno agencijo ROD, ki je skupaj s skupino vipavskih vinarjev, gostilno Pri Lojzetu in revijo Vino spravila skupaj 33 vinarjev iz Vipavske doline; dva sta prišla celo iz Piemonta - pridelovalce mesnin, sirarje in kar šest najboljših slovenskih gostiln.

Nič čudnega, da je bilo največje zanimanje obiskovalcev usmerjeno v odkrivanje skrivnosti pri pripravi polente. Vrhunski kuharski mojstri so predstavili tradicijo in inovativnost vipavskih jedi. Prav vsi so v živo prikazali, kako znajo posodobiti tradicionalno vipavsko jed - polento.

Polenta je naša tradicionalna hrana. Je zelo stara jed, ki je nadomeščala kruh, preden je ta postal nenadomestljiva ljudska hrana. Polenta je bila vsakdanja hrana v vzhodnem in severovzhodnem delu Slovenije, sedaj pa je poznamo povsod po Sloveniji. Danes je cenjena in nepogrešljiva jed vseh, ki želijo jesti zdravo in dobro, in ki cenijo okus domačih jedi. Je torej kot nalašč za dopolnitev hranljivega in zdravega obroka.

Polento lahko ponudite kot samostojno jed ali kot prilogo h katerikoli dobri jedi. Joško Sirk, lastnik gostilne La Subida pri Krminu, ki je pojem gastronomije, nagrajene z Michelinovo zvezdico, je s svojimi kuharji pripravil in postregel s pašto iz polente. Polento so najprej skuhali in ohlajeno potisnili skozi strojček za izdelavo pašte. Primerno dolgo pašto so še nekaj časa v ponvi pražili v omaki.

Tadej in njegova mama Maruška Gašparin iz restavracije Pikol, ki iščeta harmonijo in skladnost receptur mam in babic, sta suho briško polento spekla v peči in jo pripravila skupaj z jadransko muškatno hobotnico. Janez Bratovž, lastnik restavracije JB in eden izmed najbolj inovativnih kuharskih mojstrov, je polenti dodal zelene šparglje, oljčno peno in prekajeno skuto. Svetozar Raspopovič - Pope, iz restavracije AS, kjer ponujajo edinstven izbor nenavadnih in drznih kombinacij lahke mediteranske kuhinje, je spekel hrustljavo polento, imenovano krokante, in zraven dodal še slastno zapečene sardone.

Ana Roš in Valter Kramar iz Hiše Franko sta na dvorec Zemono prinesla koruzno moko iz domačega mlina, jo skuhala na ognju na kamnu, zraven ponudila leto dni star sir iz tolminskih planin in skuto s Stola nad Kobaridom. Ana je poznana kot izjemno inovativna in impulzivna mojstrica gastronomije.

V pečici pečeno hrustljavo polento z vonjem po zažganem, s sladoledom iz nanoškega sira in sušen pršut je pripravil gostitelj Tomi Kavčič iz gostilne Pri Lojzetu. Mladenič z izjemno domišljijo je zvest kulinarčni in vinski tradiciji svojega vipavskega okolja.
Ob umetniško pripravljenih polentnih različicah so obiskovalci lahko pokušali izvrstna vina. Sodelavci revije Vino so presenetili s ponudbo desetih penin vipavskih vinarjev. Obenem so predstavili nastajanje monografije Vipavska - barve, vonji, okusi.

BOGDAN BOZIC