Logo - click for home
Logo - click for home
Gostilna Pri Lojzetu - naslovna fotka

Zemono v zvezde italijanske kuhinje

V včeraj objavljenem gastrovodniku L'espressa, najbolj cenjenem italijanskem vodniku, ki je prvi utemeljil svoje ocene, letos pa izšel že 31., so, prvič v zgodovini, tudi štiri slovenske gostilne - Presenečenje je popolno, saj je gostilna Pri Lojzetu z Zemona s 15,5 točke kar na drugem mestu pokrajine Furlanija - Julijska krajina, takoj za znamenito videmsko Agli amici, ki ima tudi Michelinovo zvezdo - Uvrščeni še Pikol iz Rožne Doline, Apolonia iz Smarij in Za gradom iz Kopra - Novo šokantno presenečenje še sledi: prihodnji mesec tudi prva slovenska uvrstitev v zgodovini med Michelinove zvezde

Tomaž Kavčič iz gostilne Pri Lojzetu na Zemonu je združil tradicijo in inovativnost, povezal Vipavsko Dolino s Sečoveljskimi solinami, izumil solni žar in z njim postal evropska kulinarična zvezda leta, saj ne mine teden, da ne bi predaval o svoji filozofiji in izumu v Barceloni, Parizu ali Rimu. Slovenija ni več bela lisa na kulinaričnem zemljevidu Evrope. Tako kot prodiramo v svet z vinskimi prvaki, smo vse bolj opazni tudi s kuhinjo: zmes Mediterana in Alp ter avstroogrske tradicije, začinjena z novimi spoznanji in svežimi idejami je navdušila tudi izbirčne Evropejce.

L'espresso s Slovenci
Zadnjič je Ana Roš (gostilna Franko, Kobarid) na italijanski televiziji RAI v kulinaričnem dvoboju premagala tekmece iz Maroka po glasovanju gledalcev, včeraj je v Firencah izšel najprestižnejši gastrovodnik v Italiji, ki ga izdaja L'espresso. L'espresso ni kar nekaj: včeraj je izšel vodnik že enaintridesetič, prvič že leta 1978. L'espresso je bil prvi, ki je tudi utemeljil svoj izbor. Italijani, znani gurmani, temu vodniku zaupajo celo bolj kot najbolj znanemu svetovnemu Michelinu, ki je pač francoski. Kakšen vpliv ima L'espressov vodnik, pove preprost podatek, da stane 20 evrov in da so lani prodali kar 500.000 izvodov. Si predstavljate? Petsto tisoč!
In zdaj pozitivni šok za Sloveni¬jo: ocenjevalci (skrivnostni kot Michelinovi) so prvič v zgodovini šli čez (zdaj že neobstoječe) meje v Slovenijo, uvrstili štiri slovenske gostilne v svoj vodnik ter jih vključili na strani Furlanije - Julijske krajine. Več kot 14 točk, kar pomeni vrhunskost, so v tej pokrajini namenili 23 gostilnam. Toda med njimi sta kar dve slovenski, Zemono in Pikol. In še več, Zemono se je v prvem poskusu zavihtel kar na drugo mesto, takoj za znano videmsko (Udine) gostilno Agli amici (16,5 točke), ki se ponaša tudi z Michelinovo zvezdico. Pikol iz Rožne Doline družine Gašparin je dobil 14,5 točke, Apolonia iz Šmarij pri Sežani (mama in hči Marica in Manuela Kocjan) ter gostilna Za gradom v Kopru (Darko Rodica) pa po 13,5 točke.
Za vse štiri velja ocena, da spoštujejo tradicijo, da pa stavijo tudi na inovativnost in kreativnost. Tomaž Kavčič pa je v tradiciji, dolgi tri desetletja, sploh prvi novinec, ki je kartakoj preskočil magično mejo 15 točk, so mu povedali danes dopoldne v Firencah.

Zemono: 15,5 točke
»Ta ocena je tudi priznanje mami Katji, ki je verjela vame in v moje ideje tudi v težkih časih, ko nam ni šlo najbolje, pa hčerki Sari in vsej ekipi z Zemona. Popolnoma sem prepričan, da se kakovost meri po najslabšem, ne po najboljšem členu v verigi: ocena me prepričuje, da vsi na Zemonu delamo s srcem in po najboljših močeh,« se je Tomaž kar iz Firenc zahvalil vsej svoji ekipi. In kaj so pri L'espressu zapisali Zemonu na rob k oceni 15,5 točke?
Da so krožniki resnična eksplozija fantazije in kreativnosti, da uporabljajo najmodernejšo kuharsko tehniko, da imajov kleti najboljša slovenska vina. Zraven so dodali še kuharsko kapo, ki pomeni odlično kuhinjo, in kajpak zvezdico, kar pomeni, da je gostilna prvič v vodniku.

Aqli amici (Pri prijateljih)
Za najboljšo gostilno v pokrajini Furlanija - Julijska krajina so s 16,5 točke ocenili gostilno Agli amici (Godia pri Udinah), ki je svoja vrata odprla že leta 1887. Emanuele Scarello, ki je glavni v kuhinji z mamo Ivonne, v restavraciji pa ima prvo besedo sestra Michela, se ponaša tudi z eno Michelinovo zvezdo (in mi zraven po tihem zašepetajo, da se utegne zgoditi, da bo naslednji mesec padla tudi druga), je ponosen, da je njihova gostilna spet najboljša v pokrajini. S Tomažem Kavčičem sta velika prijatelja (Emanuele mu pravi kar moj slovenski brat), Tomaž pa priznava, da so številni kreativni slovenski kuharji pogosto gostje pri Emanuelu, ki je odprt, prijateljski in ne skriva ne tehnike ne idej.