Logo - click for home
Logo - click for home
Gostilna Pri Lojzetu - naslovna fotka

Okusi Kroga po polenti

Na letošnjih Okusih Vipavske na gradu Zemono se je predstavilo tudi šest vrhunskih slovenskih kuharskih ekip iz šestih znanih restavracij, ki sestavljajo združenje Krog – Obiskovalce, predvsem pa njihove želodce, so navdušili vsak s svojo polento – Kuharija, spremenjena v umetnost in spektakel

Pred dvema - ali so bila morda že tri? - letoma je Marin Berovič šest vrhunskih slovenskih gostiln in restavracij povabil na sestanek, na katerem naj bi se dogovorili, s čim bodo navdušili japonske obiskovalce. Pomembno je bilo, da se ne bi ponavljali - a zgodilo se je ravno nasprotno. Restavracije JB in As iz Ljubljane, Hiša Franko iz Starega sela pri Kobaridu, La Subida iz Krmina na italijanski strani Brd, Pikol iz Rožne Doline in Zemono so se namreč po usodnem sestanku dogovorile in ustanovile združenje Krog in odtlej se dobivajo dvakrat na leto. In se ponavljajo! Tokrat so se zbrali na dvorcu Zemono, kjer je bil letošnji festival Okusi Vipavske; združenje seje izprsilo z zgibanko, za domačo nalogo pa so imeli - polento. Ker so obiskovalci njihove naloge z navdušenjem pojedli in zraven polizali še krožnike, so nalogo očitno dobro napisali. In kaj so ponudili, kako so videli polento?

Ljubljanski JB je pod taktirko Janeza Bratovža pripravil mehko polento z oljčno peno, beluši in dimljeno skuto. Druga vrhunska Ljubljanska restavracija As Svetozarja Raspopoviča je raziskovala prvinske okuse sardel in hrustljave polente. Hiša Franko Ane Roš in Valterja Kramarja je navdih dobila v tradicionalni planšarski polenti, zabeljeni s planinsko skuto in ocvirki.

Krminska La Subida je bila na domačih tleh: lastnik, ovenčan z michelinovo zvezdico, je Joško Sirk, sirk pa po domače v teh krajih rečejo prav polenti; ponudili so testenine, narejene iz koruze, ki so jih ročno pripravljali pred gosti, zraven pa dodali še omako iz zajca in zelenjave.

Gašparinovi iz restavracije Pikol so obiskovalce Zemona razvajali s sušeno belo polento z muškatno hobotnico in paradižnikovo peno.

In za konec še Kavčičevi, gostitelji z Zemona. Postregli so sladoled iz nanoškega sira, hrustljavo polento, sušen vipavski pršut in v dim ujet vonj po polentni skorji.

(J. S.)