Logo - click for home
Logo - click for home
Gostilna Pri Lojzetu - naslovna fotka

OD GOVEJE JUHE NA ZEMONU DO ZIMSKEGA VRTIČKA PRI FRANKU

Stevilka 1 in 2 našega prvega ocenjevanja najboljših slovenskih gostiln tudi ob koncu leta vztrajata s kakovostjo in novimi domislicami: pri Kavčičevih recimo z nenavadno govejo juho, Ana Roš in Valter Kramar a sta v dneh, ko sneži, priravila zimski vrtiček.

Ko smo pri Lajfu letos prvič izbirali najboljše slovenske gostilne, sta med petindvajsetimi na prvem mestu pristali gostilna Pri Lojzetu z Zemona in Hiša Franko iz Starega sela pri Kobaridu. V teh predprazničnih dneh, ko tudi najboljše gostilne zaživijo v posebnem razpoloženju, smo bili spet na obisku pri Kavčičevih na Zemonu in pri Ani Roš in Valterju Kramarju v Starem selu. In se pustili razvajati z novimi kuharskimi domislicami, s katerimi tako Lojze kot Franko samo potrjujeta svojo odličnost. Če jih boste obiskali v naslednjih dneh, priporočam od vsakega po eno noost, ki vas bosta zanesljivo očarali.

Na Zemonu: goveja juha
Če poznate Tomaževo privrženost temu, da tradicionalne okuse razstavi na osnovne faktorje, potem ne boste presenečeni, če boste predse dobili krožnik juhe - brez juhe. Na dnu krožnika so tri kremaste pike: zgoščen koren, zgoščena zelena in zgoščen peteršilj. Brez te zelenjave pač nobena kuharica ne kuha nedeljske juhe. Na krožniku je še raviol, narejen doma z zelišči, ki gredo v juho, in polnjen z mesom govedine, ki so ga dali v lonec, ko so kuhali juho. In za veliki finale: ko se vaše oči presenečeno napasejo ju¬he brez juhe, na krožnik zlijejo še čisto juho iz posebnega ju¬šnika. Jože Splichal