Logo - click for home
Logo - click for home
Gostilna Pri Lojzetu - naslovna fotka

Vipavski dvorec na gričku

Geogurmanska situacija se je v zadnjih letih zelo spremenila. Vse dobre gostilne so se preselile v prestolnico, kjer so ambasade, konzulati, predstavništva velikih podjetij, državna uprava in vsi, ki imajo kartice brez limitov. čeprav ostaja svetla izjema: Zemono v Vipavski dolini.

Griček v Vipavski dolini, ki jo po sredi reže avtocesta, na gričku pa mala graščinica. V teh krajih naj bi že stoletja (tudi) dobro jedli, saj je znano, da je že znameniti italijanski dramatik in komediograf Carlo Goldoni, ki je sicer nekaj časa prebival v Vipavi, omenjal teh krajev pijačo in jedačo. Kakorkoli, odkar je prevzel vajeti v svoje roke mladi Kavčič, od mame Katje, ki je stvari pripeljala v dvorec iz Dornberka, se stvari vsak dan spreminjajo. Tomi poskuša obdržati evergreene, predvsem majčkene vipavske njoke, ki jih opremi z radičem ali pršutom, pa po novem tudi jadransko tuno s pomarančnim maslom, pa taljate, ki so bile njihova glavna jed še v času, ko se niso tako prepustili izumiteljski kuhinji. Tomijev pozdrav iz kuhinje ni več samo hrenov namaz z domačim kruhom, ampak še mnogo več, recimo lizika, ki jo sestavijo iz (lokalnega) nanoškega sira, bučnih semen in radiča. Nasploh se moderna podoba Zemona vse bolj spreminja v predstavo, v kateri ne manjka dimnih efektov, jedi z zrakom ter malih omakic in juhic, ki skupaj s koščkom mesa ali rib ustvarijo povsem nov okus jedi. Tako je na primer fižolova juha postala nekakšna krema z divjačino.

Samo pri glavnih jedeh še vztrajajo v kolikor toliko klasičnih oblikah, čeprav se celo v tej disciplini količina (predvsem) mesa zmanjšuje. Pa čeprav gre za prašičke zvrsti patta negra. Po drugi strani pa se z dokončno uvedbo sodobne kuhinje, kamor sodi tudi zanimiva osvetlitev prostora, prijeten ambient in šolani natakarji Zemono, oziroma Tomi Kavčič, že lansirajo v območje najboljših v teh krajih. Saj veste Jeunes restaurates d'Europe šteje poleg Zemona le še štiri naše mojstre. Mimogrede, za konec pa še nedokončani štrudel, ki mu družbo dela tiramisu (tudi ne dokončan) in sladica »gin tonic«, ki izgubi ves konvencionalni smisel v trenutku, ko prižgejo brinjev dim. In mimogrede, če hrana izgublja prvinsko vipavskost, je logično, da za poobedek strežejo Moviino methano . To seveda pomeni, da počasi tudi pri vinih lahko pričakujemo razširitev karte. Cene pa, mimogrede, ne dosegajo Ijubljanskih - za 60 evrov na osebo sva prijateljem iz Jarš pojedla vsak deset jedi in spila buteljko rdečega Bajninega cuveeja.

OCENA: 5
Gostilna Pri Lojzetu
Dvorec Zemono, Vipava

Odprto:
od srede do nedelje od 12.00 do 22.00,
ponedeljek in torek zaprto

Priporočamo: vse jedi iz njihovega izumiteljskega menija, še posebej pozdrave iz kuhinje in nedokončane sladice.